Co je to balfolk?

Balfolk přišel do Česka nedávno z Francie – je to moderní a svěží přístup k lidovým tancům. Bez ambicí vystupovat, bez kostýmů, na současnou muziku, pro radost a zábavu. Hodí se úplně pro všechny, a obzvlášť pro ty, kdo se zatím báli tancovat!


Co se tancuje?

Prague Balfolk Weekend 2018Balfolk vystřídá za jeden večer spoustu nálad, rytmů a zemí. Pro každého je tu něco: hypnotické bretonské tance, které tančí všichni spolu, v dlouhém hadu nebo kruhu. Romantická italská mazurka, při níž naopak zapomenete s partnerem na všechno okolo, jste tu jen vy a hudba. Prostá a elegantní švédská polska, při které se minuty točíte v opojné závrati. Hravé francouzské bourrée, u kterého mají oba partneři spoustu prostoru na improvizaci. Nebo vášnivé baskické fandango, při němž se tanečníci nedotknou ani malíčkem, ale jiskry létají na metry daleko.

Zvládnu to i já?

TanečníciUrčitě! Některé tance se naučíte za pár minut, některé můžete pilovat roky. I to je velké výhoda balfolku. Netrvá vám půl roku až rok lekcí, než se na parketu začnete bavit. I když dorazíte na nejbližší tancovačku úplně nepolíbení, stačí se nebát, naskočit do rozjetého vlaku a přinejmenším polovinu tanců si skvěle užijete. No, a na ten zbytek jsou tu samozřejmě pravidelné lekce, nárazové semináře se zahraničními lektory nebo každoroční pražský balfolkový festival.

A co muzika?

mandolaTo je další věc, kterou se balfolk liší od salsoték, milong nebo třeba swingových tančíren. Tancuje se skoro vždycky na živou muziku. Ta má sice lidové kořeny, ale muzikanti staré rytmy pojímají vždycky osobitě: najdete tu řízný keltský rock v duchu Alana Stivella nebo Tri Yann, něžnou francouzskou harmoniku šmrncnutou tangem, world music s africkými perkusemi, skandinávský minimalismus, prvky jazzu, elektronické experimenty… A tomu se přizpůsobuje i tanec. Právě napojení tanečníků na hudbu, která vzniká teď a tady, dělá z každého tanečního setkání neopakovatelný zážitek.

 

Chcete si to taky zkusit?

Není problém! Překontrolujte kalendář, kdy se koná nejbližší balfolková akce. A pak už vám stačí pohodlné boty, nadšení, špetka kuráže a můžete dorazit. Těšíme se na vás!

Posted in Články o balfolku.